Brezplačno gostovanje – Kaj je brezplačno gostovanje in za koga je primerno

brezplačno gostovanje

Brezplačno gostovanje se morda sliši kot prazna obljuba, a dejansko obstaja. Pogoj, za pridobitev brezplačnega gostovanja pa je, da pri ponudniku, ki nudi brezplačno gostovanje, kupite domeno. Trenutno sta na slovenskem trgu na voljo dva ponudnika z brezplačnim gostovanjem. To sta Domenca in Terrier Hosting. Poglejmo si, kaj je brezplačno gostovanje, kaj ponujata omenjena ponudnika in za koga je primerno.

Kaj je brezplačno gostovanje?

Brezplačno gostovanje je ponavadi minimum ponudbe. To pomeni, da ponudnik gostovanja dodeli najmanjše možne resurse, ki jih potrebuje uporabnik za določeno funkcionalnost, npr spletno stran, ali e-pošto. Namen brezplačnega gostovanja s strani ponudnikov je pridobivanje novih strank.

Za koga je brezplačno gostovanje primerno?

Brezplačno gostovanje je smiselno za tiste, ki želijo imeti svoj e-poštni naslov na svoji izbrani domeni. Tako lahko izberejo domeno, kot je npr. priimek.si in ustvarijo e-poštni naslov ime@priimek.si ipd.

Druga skupina, za katero je primerno brezplačno gostovanje, so tisti, ki želijo preizkusiti spletno poslovanje. Bodisi, da nameravajo ustvariti spletno stran, bodisi da že imajo preprosto spletno stran. Tule si lahko pogledate navodila, kako enostavno izdelati spletno stran na WordPressu. 

Tretja skupina so tisti, ki se ukvarjajo s tem, kako zaslužiti na spletu. Pogosto je za tak ali drugačen sistem potrebno imeti svojo spletno stran, strežnik, itd. Brezplačno gostovanje je v tem primeru dobra izbira, saj vsi programi za zaslužek na internetu temeljijo na t.i. “landing page-ih”, ki pa so zelo preproste oblike spletnih strani.

Katero brezplačno gostovanje izbrati?

Brezplačno gostovanje na Terrier Hosting

Za Slovenijo vsekakor priporočamo ponudnika Terrier Hosting. V planu brezplačnega gostovanja nudijo res izjemno količino sredstev. Brezplačno gostovanje pri Terrier Hosting je na voljo pod pogojem, da pri njih registrirate domeno.

Nudijo vam:

 • 1GB prostora
 • neomejen pretok podatkov
 • neomejeno št. email predalov
 • 1x Mysql/Maria podatkovna baza
 • 1 domena oz. spletna stran

Naročite brezplačno gostovanje

Brezplačno gostovanje na Domenci

Pri Domenci (DHH) vam v paketu brezplačnega gostovanja sicer nudijo nekoliko manj, a je paket idealen za “prvo” skupino uporabnikov (opisano zgoraj). To je za tiste, ki želijo imeti lasten e-poštni predal.  Domenca vam ponuja nekoliko manj sredstev, a še vedno dobite več, kot ste plačali:

 • 1 spletna stran
 • 25 MB prostora za spletno stran
 • 1 poštni predal s 25 MB prostora
 • brez MySQL baz in PHP podpore
 • brezplačni DNS zapisi
 • brezplačen SSL certifikat

Naročite brezplačno gostovanje pri domenci