Kaj je gostovanje v oblaku (cloud hosting)

cloud hosting - gostovanje v oblaku

Gostovanje v oblaku je v zadnjih letih postalo priljubljeno. Če ste kadarkoli preučevali možnosti za gostovanje, boste nedvomno že prej obiskali gostovanje v oblaku in verjetno imate veliko vprašanj. Oblak je koncept, ki je bil uporabljen na številnih področjih tehnologije, zdaj pa je porabljen tudi za gostovanje.

V nadaljevanju raziskujemo, kaj oblak gostovanje je in kako deluje, in zakaj boste morda želeli razmisliti o uporabi oblak gostovanje za gostovanje svoje spletne strani.

Razumevanje oblaka

Ko gre za oblak, ni fizične stvari, na katero bi lahko opozorili in jo označili kot oblak. Tako kot pri gostovanju v oblaku ni mogoče prikazati niti enega fizičnega strežnika in reči, da je to gostitelj v oblaku.

Namesto tega je to način shranjevanja podatkov na več računalnikih in dostop do teh podatkov prek omrežne povezave, kot je internet. Na splošno se oblak obnaša kot en fizični računalnik, z neskončno zmogljivostjo obdelave in prostora za shranjevanje.

Skupne storitve, ki temeljijo na oblaku in uporabljajo podoben postopek, so ponudniki za shranjevanje v oblaku, kot so Dropbox in Google Docs. Osnovna zamisel o skaliranju virov, shranjevanju in dostopu ostanejo enaka tudi pri razširjanju na gostovanje v oblaku.

Kaj je gostovanje v oblaku?

Gostovanje v oblaku je bolj način, da konfigurirate strežnike, namesto dejanske konkretne stvari, vendar se imenuje »oblak«, ki je verjetno tisto, kar ste pričakovali.

V običajnih konfiguracijah strežnika ste omejeni na fizične omejitve strežnika, na katerem je gostovanje vašega spletnega mesta. Z gostovanjem v oblaku se zanašate na edinstveno konfiguracijo strežnika, ki vam omogoča, da povlečete iz več različnih strežnikov, kar ima za posledico cenovno sprejemljivo rešitev, ki je tudi prilagodljiva in izjemno zanesljiva.

Najenostavnejša definicija gostovanja v oblaku je lahko omrežje virtualnih strežnikov, ki se priklopijo na osnovno omrežje fizičnih strežnikov. Obseg, do katerega se dotaknete tega omrežja, je odvisen od dejanskih potreb spletnega mesta in se lahko ustrezno poveča ali zmanjša.

Na tehnični ravni so viri, potrebni za delovanje vašega spletnega mesta, razporejeni po več oddaljenih strežnikih in ti viri so izkoriščeni, kot so potrebni. Ker se vaše spletno mesto ne zanaša na en strežnik, ampak na omrežje strežnikov, se to omrežje strežnikov imenuje oblak.

Kako deluje gostovanje v oblaku?

Najlažji način za razčlenitev gostovanja v oblaku je primerjava z modelom enega strežnika. S tradicionalnim gostovanjem imate en sam strežnik, ki vsebuje vse datoteke vaše spletne strani. Ko uporabnik obišče vaše spletno mesto, se te datoteke nato pošljejo iz tega fizičnega strežnika.

Primerjajte to nastavitev gostovanja v oblaku, kjer lahko vire svojega spletnega mesta črpate iz več različnih okolij navideznih strežnikov.

V središču namestitve gostovanja v oblaku je omrežje fizičnih strežnikov, na katerih se izvajajo virtualizirani strežniki. S to nastavitvijo lahko črpate iz skoraj neskončne oskrbe s strežniškimi viri in povečate vašo spletno stran, ko vaše potrebe rastejo.

Zakaj bi izbral gostovanje v oblaku?

Z vsemi različnimi vrstami gostovanja na voljo, zakaj bi izbrali oblak gostovanje?

Ali se boste odločili za uporabo gostovanja v oblaku, je odvisno od potreb vaše spletne strani. Če je vaše spletno mesto hitro rastoče in potrebujete hosting setup, ki lahko raste z vašo spletno stran in samodejno prilagodi prometu konice, potem lahko oblak gostovanje je odlična izbira.

Tukaj je nekaj ključnih prednosti, ki jih lahko nudi gostitelj v oblaku:

Cloud strežniki vam bodo dali izjemno varnost in stabilnost. To je v veliki meri posledica izoliranega okolja, v katerem se izvaja nastavitev strežnika v oblaku. Drugič, če je eden od fizičnih strežnikov ogrožen, se lahko preprosto zanašate na drug strežnik, ki se pravilno izvaja.
Strežniki v oblaku ponujajo tudi neverjetno hitrost in zmogljivost. Ko svoje spletno mesto uporabljate iz fizičnega strežnika, je edina lokacija, do katere lahko dostopate do datotek vaše spletne strani, natanko to lokacijo strežnika. S strežnikom v oblaku lahko dostopate do vašega spletnega mesta z več lokacij, ki so lahko bližje dejanskemu fizičnemu položaju vaših obiskovalcev – kar izboljšuje hitrost spletnega mesta.
Gostovanje v oblaku je lahko neskončno razširljivo. Nadgradnja prostora na disku in pomnilnika je zelo preprost postopek in se lahko izvede iz več različnih strežnikov. Omejitve strojne opreme na posamezni lokaciji fizičnega strežnika niso omejene.
Eden od zaključkov pri določanju, ali je gostovanje v oblaku pravi za vas, je drsna oblika oblikovanja cen. Pri večini gostiteljev v oblaku boste plačevali le za tisto, kar dejansko uporabljate. Dodatni viri strežnika v oblaku bodo na voljo, ko pride do konic prometa, vendar ne boste plačevali za strežniške vire, ki jih ne uporabljate.

Upajmo, da imate zdaj boljše razumevanje gostovanja strežnikov v oblaku, tehnologije, ki jo podpirajo, in kako lahko koristi vaši spletni strani.

Relevant news