Kaj je SSL certifikat

kaj-je-ssl-certifikat

Certifikati SSL so majhne podatkovne datoteke, ki digitalno vežejo kriptografski ključ do podrobnosti organizacije. Ko je nameščen na spletnem strežniku, aktivira ključavnico in protokol https ter omogoča varne povezave od spletnega strežnika do brskalnika. Običajno se SSL uporablja za zavarovanje transakcij s kreditnimi karticami, prenosa podatkov in prijav ter v zadnjem času postaja norma pri zagotavljanju brskanja po spletnih mestih v družabnih medijih.

SSL certifikati se vežejo skupaj:

  • Ime domene, ime strežnika ali ime gostitelja.
  • Organizacijska identiteta (tj. Ime podjetja) in lokacija.

Organizacija mora namestiti certifikat SSL na svoj spletni strežnik, da sproži varno sejo z brskalniki. Ko je vzpostavljena varna povezava, bo ves spletni promet med spletnim strežnikom in spletnim brskalnikom varen.

Ko je certifikat uspešno nameščen na strežniku, se bo aplikacijski protokol (znan tudi kot HTTP) spremenil v HTTP, kjer je oznaka »S« označena kot »varna«. Odvisno od vrste certifikata, ki ga kupite in katerega brskalnika brskate po internetu, bo brskalnik v brskalniku prikazal ključavnico ali zeleno vrstico, ko obiščete spletno mesto, ki ima nameščen certifikat SSL.

Kako deluje certifikat SSL?

SSL certifikati uporabljajo nekaj, kar se imenuje kriptografija javnega ključa.

Ta posebna vrsta kriptografije izkorišča moč dveh ključev, ki sta dolgi nizi naključno generiranih številk. Ena se imenuje zasebni ključ, druga pa se imenuje javni ključ. Javni ključ je vašemu strežniku znan in je na voljo v javni domeni. Lahko se uporablja za šifriranje vseh sporočil. Če Alice pošlje sporočilo Bobu, ga bo zaklenila z Bobovim javnim ključem, vendar je edini način za dešifriranje, da jo odklenete z Bobovim zasebnim ključem. Bob je edini, ki ima svoj zasebni ključ, tako da je Bob edini, ki ga lahko uporabi za odklepanje sporočila Alice. Če heker prestreže sporočilo, preden ga Bob odklene, bo dobil le kriptografsko kodo, ki je ne morejo zlomiti, niti z močjo računalnika.

Če pogledamo to v smislu spletne strani, se komunikacija dogaja med spletnim mestom in strežnikom. Vaša spletna stran in strežnik sta Alice in Bob.

Zakaj potrebujem SSL certifikat?

Certifikati SSL ščitijo vaše občutljive podatke, kot so podatki o kreditni kartici, uporabniška imena, gesla itd.

Ohranja varnost podatkov med strežniki

poveča vaš Google Rankings

Gradi / krepi zaupanje strank

Izboljša razmerje preusmeritev

Kje lahko kupim SSL certifikat?

Potrdila SSL morajo biti izdana od zaupanja vrednega organa za potrdila. Brskalniki, operacijski sistemi in mobilne naprave vzdržujejo seznam overjenih overjenih potrdil CA.

Korensko potrdilo mora biti prisotno na računalniku končnega uporabnika, da se lahko certifikat zaupa. Če ni zaupanja vreden, bo brskalnik končnemu uporabniku predstavil nepovezana sporočila o napakah. V primeru e-trgovine taka sporočila o napakah povzročajo takojšnje pomanjkanje zaupanja v spletno stran in organizacije tvegajo, da bodo izgubile zaupanje in poslovanje večine potrošnikov.

Podjetja, kot je GlobalSign, so znana kot zaupanja vredni certifikacijski organi. Razlog za to je, da prodajalci brskalnikov in operacijskih sistemov, kot so Microsoft, Mozilla, Opera, Blackberry, Java itd., Verjamejo, da je GlobalSign legitimni organ za potrdila in da se lahko zanese na izdajanje zanesljivih certifikatov SSL. Več aplikacij, naprav in brskalnikov, v katere certifikacijska služba vgrajuje svoj koren, boljše “priznanje” lahko zagotovi SSL certifikat.

Podjetje GlobalSign je bilo ustanovljeno leta 1996 v Evropi in ostaja eno najdaljših certifikacijskih organov v regiji.

Relevant news